Kvalitet koster, når det gælder håndværkerbukser

Riktig arbeidstøy er alfa og omega for å lette jobben og beskytte kroppen ved fysisk arbeid.  Foto Rickard Kilström
Det rigtige arbejdstøj er alfa og omega for at lette arbejdet og beskytte kroppen ved fysisk arbejde. Foto Rickard Kilström
Buksene måles før og etter vask for å fastslå eventuelle endringer i bredde og lengde. Foto Weber & Leucht
Bukserne måles før og efter vask for at afdække eventuelle forandringer i bredde og længde. Foto Weber & Leucht
Test av fargeekthet. Foto Weber & Leucht
Test af farvebestandighed. Foto Weber & Leucht
Materialets styrke og stretch måles med lufttrykk. Foto Weber & Leucht
Materialets styrke og stretch måles med lufttryk. Foto Weber & Leucht
Lufttrykket måles i kPa. Foto Weber & Leucht
Lufttrykket måles i kPa. Foto Weber & Leucht
Stoffets slitestyrke testes ved slitasje. Foto Weber & Leucht
Stoffets slidstyrke testes gennem slidstyrketest. Foto Weber & Leucht
Test av avfarging mot andre materialer ved vask. Foto Weber & Leucht
Test af afsmitning på andre materialer ved vask. Foto Weber & Leucht
Laboratorietest

Med et par gode stretch-håndværkerbukser bliver arbejdet enklere og mere bekvemt. Vores test viser, at slidstærke bukser koster mere, men holder længere, og dermed er både mere økonomiske i længden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 9 apr, 2024

Tiden med grove håndværkerbukser, som nærmest kunne stå selv, er forlængst forbi. I dag er det mere en regel end undtagelsen, at bukserne er bløde og komfortable på indersiden og fremstillet i stretchmateriale, som gør det enklere at bevæge sig, uden at bukserne strammer.

For uanset hvilke håndværksopgaver, man udfører, er pasform og bevægelsesfrihed vigtig, og derfor er et par bekvemme og slidstærke arbejdsbukser håndværkerens vigtigste beklædningsgenstand. De skal dog også være fuldt udrustet til forskellige typer opgaver, fx have flere stærke remme og lommer med robuste lynlåse, som kan lukkes på en sikker måde. Hvis man arbejder udendørs, er det også en fordel, at bukserne er udstyret med reflekser.

Det er også vigtigt at være komfortabel og føle sig pænt klædt på. For en aktiv gør-det-selv-person er det ikke usædvanligt, at et par komfortable håndværkerbukser bliver favoritbukser, som man tager på, når man kører i byggemarkedet – og til købmanden. Så det er altså strenge krav, arbejdsbukserne skal leve op til.

I Danmark er der tradition for, at arbejdsgiveren ofte betaler arbejdstøjet, selvom det ikke altid er et lovkrav. Så betragtes tøjet som et arbejdsredskab og er skattefrit for den ansatte. Er man gør-det-selv-person, må man dog betale bukserne selv.

Høj pris og slidstyrke går ofte hånd i hånd

Holdbarheden for håndværkerbukser påvirkes af flere faktorer, inklusive materialevalg, konstruktion og forstærkninger. Hvor godt man plejer og vedligeholder håndværkerbuskerne kan også påvirke deres slidstyrke. Det kan også forlænge buksernes levetid, når man vasker dem iht. producentens instruktioner og undgår stærke kemikalier og tørretumbling.

[PDF]

Testfakta har ladet det tyske tekstillaboratorium Weber & Leucht teste syv modeller af håndværkerbukser. Laboratoriet testede blandt andet materialets slidstyrke ved at lave bukserne gnide mod et andet stykke stof i op til 100.000 cyklusser, eller til buksernes materiale ikke længere hang sammen. Testresultatet viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem dyrere bukser og høj slidstyrke. De tre varemærker, som opnår højeste bedømmelse, Blåkläder, Helly Hansen og Fristads ligger alle tre i den højere prisklasse på over 1500 kroner og klarede samtlige over 100.000 omdrejninger uden at gå i stykker.

Blåkläders  X1900-bukser opnår den allerbedste bedømmelse og er en robust håndværkerbuks med meget stretch, en god pasform, der gør dem komfortable at have på, og godt med lommer. Derimod opleves bukserne som grove mod huden. Blødest af alle er i stedet Fristads håndværkerbukser, som indtager tredjepladsen, selvom panelet oplever, at pasformen er lidt dårlige her. Andenpladsen går til Helly Hansens bukser, som også har fuld plade på slid- og rivstyrke og er meget stretchy.

Selv nykommerne MTX fra finske Motonet får en god bedømmelse på både slid- og rivstyrke og komfort, og bliver dermed bedste budgetkøb med deres gennemsnitspris på 470 kr.

I bunden finder vi Snickers og Bluewears modeller, som kun klarer hhv. 25.000 og 30.000 omdrejninger, inden de går i stykker.

– Vi blev overraskede over de store forskelle i slidstyrke mellem de forskellige modeller, siger Stephanie Leucht, som er testleder hos Weber & Leucht.

– Arbejdsbukser bør have en slidstyrke på mindst 30.000 cyklusser, gerne mere. Man kan sammenligne et par hverdagsbukser i chino-model, som bør have en slidstyrke på omkring 20.000 omdrejninger.

Både Snickers og Bluewear får dog høje bedømmelser, når det gælder pasform, hvilket løfter den samlede bedømmelse. Modellerne fra Blåkläder, Helly Hansen, Fristads og Snickers findes i flere farver, mens MTX, Biltema og Bluewear kun fås i en farve (blå eller sort).

Fakta om testen

Testfaktas redaktion har i februar måned 2024 gennemført en sammenlignende laboratorietest af håndværkerbukser. Testen er udført af det uafhængige tekstillaboratorium Weber & Leucht GmbH i tyske Fulda.

Følgende produkter blev testet:
 

  1. Blåkläder, håndværkerbukser 4-vejsstretch X1900
  2. Helly Hansen, Kensington håndværkerbukser
  3. Fristads, Green håndværkerbukser stretch 2530 GCYD
  4. MTX Workgear, håndværkerbukser stretch
  5. Biltema, håndværkerbukser stretch
  6. Snickers workwear, Allroundwork stretchbukser 6275
  7. Bluewear Pro Workwear, arbejdsbukser herre Steve

Udvalget består af klassiske håndværkerbukser med stretch, hvor de forskellige varemærker har fået lov til at vælge, hvilken model der skal medvirke i testen.

Laboratorietesten er baseret på den officielle standard for test af arbejdstøj ISO 15797:2018 og omfatter følgende testmomenter:

Efter ti vaske- og tørrecyklusser (40 °C og hængetørring) evalueres:

  • Dimensionsstabilitet (krympning) i længden og bredden
  • Sømmenes blødhed
  • Lynlåsens funktion
  • Materialets robusthed mod slitage (overfladeslid) blev testet med op til 100.000 slidcyklusser. Testen blev afbrudt, når buksernes materiale ikke længere hang sammen.
  • Farvebestandigheden bedømmes i tre delmomenter:
    Materialets farveændring efter vask.
    Materialets afsmitning mod underlaget ved gnidning.
    Materialets affarvning mod andre materialer (bomuld, polyester, polyakryl, nylon, viskose og triacetat) ved vask i maskine.
  • Materialets styrke og stretch (penetrations- og trækstyrke) blev testet ved at måle den kraft (lufttryk i kPa), som materialet kunne klare, og den trækstyrke (i mm), som kraften gav anledning til.
  • Et panel på fem personer fra laboratoriets personale bedømte og evaluerede samtlige bukser med hensyn til pasform, følelse mod huden, og hvordan de var at tage på.
  • Buksernes funktionalitet med hensyn til lommer og stropper (antal, udformning, aftagelighed ved vask og lynlåse) blev evalueret.

Tolkning og bedømmelse

Resultaterne fra laboratorietesten blev tolket og bedømt i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen følger en skala i ti trin, hvor ti er bedst. En bedømmelse under seks er kun givet til resultater, som kan betragtes som dårlige eller markant dårligere end de øvrige testede produkter i udvalget.

I den samlede bedømmelse er de forskellige delmomenter vægtet iht. følgende:

  • Slidstyrke 35 %
  • Rivstyrke 15 %
  • Krympning 5 %
  • Farvebestandighed 10 %
  • Pasform & komfort 20 %
  • Lommer & funktionalitet 15 % 

 

TABLE OF TEST RESULTS