Laboratorietest afslører store forskelle på bleer

Photo: Rickard Kilström
Foto: Olivier Martinache
Foto: Olivier Martinache
Laboratorietest

En god ble skal holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst slippe luft igennem. Hvor gode er de forskellige mærker på markedet, og kan det betale sig at betale lidt mere?

Testfakta har på vegne af Essity laboratorietestet ti fabrikater på det danske marked, og resultatet viser store forskelle i ydeevne.

Laboratorietest
Testfakta Research Published: 15 dec, 2023

De fleste småbørnsforældre har sikkert oplevet, at barnets numse har fået rødt udslæt – hvilket i værste fald kan medføre svie og ubehag. Den mest almindelige årsag til røde barnenumser er urin eller afføring, som lukkes inde i en ble alt for længe.
En god ble skal derfor holde barnets numse så tør som muligt, må ikke lække og skal helst lukke luft igennem. Hvis bleen ikke kan ånde, bliver det varmt, hvilket øger risikoen for, at huden skal blive påvirket negativt.

Men er der nogen forskel i ydeevne, og kan det betale sig at betale mere, når man køber bleer? For at undersøge dette indkøbte Testfakta 100 bleer fra ti forskellige mærker på det danske marked og gav Europas ledende testlaboratorium for bleer og andre typer hygiejneprodukter, SGS Courtray i Frankrig, til opgave at teste og sammenligne, hvor godt de fungerer. Samtlige testede bleer er i størrelse 4 og er beregnet til børn i aldersintervallet 1-2 år.

[PDF]

Testene følger laboratoriets standardprotokol for bletest og omfatter alt fra risiko for lækage til bleens blødhed, i alt testes 15 forskellige delmomenter.
Resultaterne fra testen viser store forskelle mellem de forskellige mærker, frem for alt vedrørende bleernes evne til at holde tæt og holde fugten væk fra barnets hud.
Nogle absorberer rigtig godt, men er ikke så tørre mod huden. Andre klarer ryg- og maveleje uden lækager, men ikke sideleje.
I et af delmomenterne blev bleernes evne til at absorbere og holde tæt under en hel nats søvn. Det her er den hårdeste test, som viser, hvor meget væske bleen kan tåle i forskellige sovestillinger – på maven, ryg og i sideleje.  I testen injicerer laboratoriet en urinlignende væske på forskellige steder for drenge og piger, indtil bleen ikke længere holder tæt og begynder at lække.

- Den vigtigste egenskab for en ble er, at den ikke lækker. For at teste dette på en retvisende måde i et strikt laboratoriemiljø anvender vi avancerede testmetoder, som både analyserer produkternes egenskaber og afspejler en brugersituation fra den virkelige verden, siger Cedric Schoorens, der er testleder hos SGS.

Når barnet ligger på ryggen eller maven, kunne de fleste bleer opfange urinen på en tilfredsstillende måde. De bedste klarede tæt på 230 ml urin sammenlignet med knapt 200 ml for de dårligste. Dette er mere end tre gange urinblærens størrelse hos en gennemsnitlig 1-årig, som normalt tisser 2-3 gange om natten.
Når barnet ligger på siden, var der dog større forskelle. De bedste bleer absorberede næsten lige så godt som i ryg- og maveleje, mens de dårligste kun klarede halvt så meget urin. De bleer, der gav bedst beskyttelse mod lækage i alle sovestillinger, var Libero Touch og Libero Comfort. Også Hello Sensitive fra Netto præsterede godt, så længe barnet ligger på maven eller ryggen, derimod fungerede den ikke lige så godt i sideleje.

Når bleen har absorberet barnets urin, er det vigtigt, at den ikke føles fugtig mod huden, specielt om natten, hvor samme ble sidder på barnet i længere tid. Fugt kan forårsage hudirritation, og bleen føles kold mod barnets hud.
De bedste bleer suger urinen op hurtigt og er gode til at indkapsle væsken og holde tørt mod barnets hud. De hurtigste klarede at suge 75 ml urin på 23 sekunder, sammenlignet med tæt på et minut for de langsomste.
Men opsugningshastigheden er ikke hele sandheden – også materialet, som anvendes som barriere mod barnets hud, spiller en stor rolle for tørheden.

- Indføringen af kanaler, som fordeler urinen efter opsugning og nye materialer tættest på huden har mindsket fugtigheden markant, siger Cedric Schoorens, der er testleder hos SGS.

Libero Touch var klart bedst til at indkapsle og holde fugten væk fra barnets hud, takket være hurtig opsugning og en effektiv barriere mod barnets hud.

At bleen er blød og fleksibel fremhæves ofte i markedsføringen. For at få en objektiv måling af blødheden har laboratoriet udviklet en digital testmetode, som måler overfladens ruhed, materialets bøjelighed og fibrenes blødhed. Testen foretages både på indersiden, mod barnets hud, og på ydersiden. I forhold til indersiden, som er vigtigst for barnet, stak nogle mærker ud som markant mere bløde og bøjelige – Änglamark, Coop 365 Minirisk og Libero Touch.

Kan det betale sig at betale lidt mere? Ja, hvis man vil have en ble, som holder tæt i alle situationer og er tør mod barnets hud, må man betale lidt mere. Libero Touch og Libero Comfort er de eneste bleer, som præsterer godt gennem alle testens delmomenter.

 

Fakta om testen

Testfakta Research har på vegne af Essity gennemført en sammenlignende laboratorietest af åbne bleer på det danske marked.

Laboratorietesten er udført af SGS Courtray i Frankrig, et uafhængigt test- og forskningslaboratorium med speciale i test af forskellige sanitetsprodukter som bleer, bind og inkontinensbeskyttelse.
Inden testen er udbuddet af bleer kortlagt, og et repræsentativt udvalg af sammenlignelige bleer fra større varemærker og dagligvarekædernes egne produkter udvalgt. Kriterier udvalgt har været åbne bleer i størrelse 4.

Følgende bleer blev testet:

  1. Libero Touch
  2. Libero Comfort
  3. Grøn Balance Soft
  4. COOP 365 Minirisk
  5. Salling
  6. Hello Sensitive
  7. Änglamark
  8. Rema 1000
  9. ECO by Naty
  10. Lupilu Soft & Dry

Laboratorietesten

Testen er udført i henhold til laboratoriets standardprotokol for test af åbne bleer og omfatter følgende delmomenter:

A. Tekniske egenskaber
B. Mekaniske egenskaber
C. Den absorberende kernes opsugningskapacitet
D. Absorptionshastighed
E. Tørhed mod huden under brug om dagen
F. Tørhed mod huden under brug om natten
G. Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på maven og ryggen
H. Beskyttelse mod lækage med barnet i sideleje
I. Åndbarhedsevne
J. Blødhed

A. Tekniske egenskaber
Dokumentation af bleens konstruktion, materialer i forskellige komponenter, vægt og tykkelse samt dimensioner. I bedømmelsen har man kun forholdt sig til bleens vægt og tykkelse.

B. Mekaniske egenskaber
For åbne bleer omfatter de mekaniske egenskaber den kraft, som kræves for at åbne tapelukningen. Den optimale kraft ligger i intervallet 25-38 N pr. 50 mm, hvilket indebærer, at tapelukningen er enkel at åbne, men ikke risikerer at gå op af sig selv, eller ved at barnet trækker i den.

Foto: Olivier Martinache
Foto: Olivier Martinache

C. Den absorberende kernes opsugningskapacitet
Kernes samlede opsugningskapacitet er målt (hvor meget væske den kan absorbere). De fleste bleer har en opsugningskapacitet, som langt overstiger behovet for et mindre barn. Dette er kun en måling, som påviser forskelle i bleernes tekniske egenskaber og har intet eller meget lidt med bleens ydeevne at gøre. Resultatet indgår derfor ikke i bedømmelsen.

Foto: Olivier Martinache
Foto: Olivier Martinache

D. Absorptionshastighed
Bleens evne til at hurtigt at suge urin op. I testen injiceres 75 ml urin af fire omgange med 10 minutters interval. Tiden for opsugning af hver injektion måles, og der lægges højest vægt på tiden for de to første injektioner.

Foto: Olivier Martinache
Foto: Olivier Martinache

E. Tørhed mod huden under brug om dagen
Bleens evne til at holde tørt mod barnets hud simuleres for brug om dagen, dvs. når barnet står, går og sidder. Bleen placeres på en dukke i stående position og kunstig urin injiceres i forskellige områder for at simulere anvendelse på en dreng eller en pige. Fugten mod huden måles efter, at bleen har været udsat for et lavere tryk i et kortere stykke tid.

F. Tørhed mod huden under brug om natten
Bleens evne til at holde tørt mod barnets hud simuleres for brug om natten, dvs. når barnet sover. Bleen placeres på en dukke i liggende position, og kunstig urin injiceres i forskellige områder for at simulere anvendelse på en dreng eller en pige. Under testen roteres dukken mellem ryg- og maveleje. Fugten mod huden måles, efter at bleen har været udsat for et højere tryk i et længere stykke tid, sammenlignet med brug om dagen.

G. Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på maven og ryggen. Bleen placeres på en dukke i liggende position, og kunstig urin injiceres i forskellige områder for at simulere anvendelse på en dreng eller en pige. Under testen roteres dukken mellem ryg- og maveleje. Når bleen begynder at lække, afbrydes testen, og mængden af injiceret urin noteres, samt hvor lækagen er opstået.

H. Beskyttelse mod lækage med barnet i sideleje (tillæg til laboratoriets standardprotokol)
Bleens evne til at absorbere urinen, inden den begynder at lække, når barnet ligger på siden om natten. Bleen placeres på en dukke, og kunstig urin injiceres, når dukken ligger på højre eller venstre side. Når bleen begynder at lække, afbrydes testen, og mængden af injiceret urin noteres, samt hvor lækagen er opstået.

Foto: Olivier Martinache
Foto: Olivier Martinache

I. Åndbarhedsevne
Bleens evne til at ånde (ventilere fugt væk) testes ved at måle mængden af fugt, som bleen afgiver på ydersiden.

J. Blødhed
Bleens blødhed på indersiden måles digitalt. Målingen omfatter fibrenes blødhed, overfladens struktur, overfladens densitet, og hvor bøjeligt overfladelaget er.

Tolkning og bedømmelse

Resultaterne fra testen er tolket og bedømt i samråd med laboratoriet. Bedømmelsen er foretaget på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er bedst. En bedømmelse under 6 er kun givet, hvis resultaterne anses for dårlige eller markant dårligere sammenlignet med de øvrige produkter i udvalget.

I den samlede bedømmelse er delbedømmelsen for de forskellige testparametre vægtet sammen i henhold til følgende:

Beskyttelse mod lækage: 45 %
Beskyttelse mod lækage, når barnet ligger på maven og ryggen (G): 70 %
Beskyttelse mod lækage med barnet i sideleje (H): 30 %

Tørhed mod huden: 25 %
Tørhed mod huden ved brug om dagen (E): 20 %
Tørhed mod huden ved brug om natten (F): 60 %
Absorptionshastighed (D): 20 %

Åndbarhedsevne (I): 10 %
Blødhed (J): 10 %
Håndterbarhed, vægt og tykkelse (A+B): 10 %

TABLE OF TEST RESULTS